Znaczenie przyjmowania probiotyków

Probiotyki: podstawowy suplement diety

Czym są probiotyki?


Probiotyki zostały zdefiniowane jako żywy suplement mikrobiologiczny, który korzystnie wpływa na zdrowie poprzez poprawę mikroflory jelitowej. Zastosowanie bakterii probiotycznych w terapii nie jest nowym wynalazkiem. Jogurt zawierający bakterie probiotyczne od setek lat jest doceniany za właściwości zdrowotne. Obecnie na całym świecie trwają badania w celu wyjaśnienia mechanizmu probiotyków. Spożycie bakterii probiotycznych może mieć wiele pozytywnych skutków dla zdrowia, takich jak:

 

  • Poprawa trawienia i wchłaniania składników odżywczych (zwiększone wchłanianie minerałów i witamin)
  • Poprawa trawienia laktozy
  • Poprawa środowiska jelitowego
  • Regulacja motoryki jelit
  • Pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową (w trakcie i po antybiotykoterapii) 
  • Stymulowanie układu odpornościowego
  • Zapobieganie nowotworom
  • Zapobieganie miażdżycy poprzez redukcję stanu zapalnego!
  • Detoksykacja
  • Zapobieganie rakowi
  • Zapobieganie osteoporozie
  • Zwiększone wydzielanie serotoniny
  • Wsparcie przy problemach skórnych
  • Redukcja produktów katabolicznych eliminowanych przez nerki i wątrobę
Koncepcje Metchnikoff-a są zatem ostatecznie potwierdzane eksperymentalnie i klinicznie. Metchnikoff (1845–1916) twierdził w swojej teorii długowieczności, że spożycie jogurtu zmniejsza toksyczne działanie flory okrężnicy poprzez hamowanie wzrostu bakterii gnilnych w jelicie grubym. Twierdził ponadto, że toksyczne produkty wytwarzane przez gnilne bakterie są przyczyną wielu procesów starzenia się w naszym ciele oraz że długie życie bułgarskich chłopów wynikało z ich konsumpcji sfermentowanych produktów mlecznych. Ciągła regulacja ekosystemu jelitowego jest przydatna w medycynie i powinna być elementem rutynowej opieki, szczególnie u osób starszych.

Dlaczego dziś potrzebne są bakterie probiotyczne?

W dzisiejszych czasach radykalnie zmieniliśmy skład bakterii wchodzących do naszego organizmu poprzez żywność i napoje. Spożycie bakterii, a w szczególności gatunków Lactobacillus, jest znacznie zmniejszone. W przeszłości fermentacja była jednym z głównych sposobów konserwacji żywności, warzyw i produktów mlecznych. Zapewniło to stałe przyjmowanie bakterii wytwarzających kwas mlekowy. Dziś sytuacja się zmieniła. Stosowanie zamrażarek, lodówek i pasteryzacja jedzenia takiego jak produkty mleczne oraz stosowanie różnych rodzajów konserwantów zastąpiły fermentację jako metodę konserwowania żywności. Dzisiaj większość ludzi nie dostaje bakterii probiotycznych w pożywieniu w takiej samej ilości jak w dawnych czasach. W rzeczywistości codziennie nieświadomie przyjmujemy 2g fekali poprzez zanieczyszczenia i wdychanie!

Zastosowanie antybiotyków w opiece zdrowotnej i rolnictwie oraz zwiększone środki higieniczne we współczesnym społeczeństwie z substancjami przeciwbakteryjnymi w środkach czyszczących, pastach do zębów, dezodorantach itp., Zmniejszyły liczbę bakterii w naszym środowisku. Badania wykazały różnice między mikroflorą jelitową ludzi w krajach rozwiniętych i rozwijających się, zarówno u niemowląt, jak i dorosłych. W krajach rozwijających się ludzie mają bardziej zróżnicowaną mikroflorę jelitową z większą liczbą szczepów i wyższą rotacją bakterii. W zachodnich krajach uprzemysłowionych mamy stosunkowo niewiele odmian flory jelitowej i utrzymujemy te same szczepy przez dłuższe okresy, może nawet lata. Wyższy obrót bakterii jest z pewnością bardzo ważny dla utrzymania stymulowanego układu odpornościowego. Ponadto mamy dzisiaj zwiększoną ingerencję w ekosystem bakteryjny w naszym ciele w porównaniu do poprzednich czasów, poprzez zmianę diety (bogatą w białko, tłuszcze i produkty rafinowane, takie jak cukier i ubogą w błonnik), stres, zwiększone spożycie leków takich jak antybiotyki i toksyny środowiskowe itp. Potrzeba bakterii probiotycznych wynika zatem z wielu czynników w naszym społeczeństwie, które mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie jelit oraz z faktu, że spożycie bakterii probiotycznych przez żywność zmniejszyło się. Zdrowe środowisko jelitowe ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.

Od czasu odkrycia bakterii i wynalezieniu antybiotyków mieliśmy ogólną ideę, że większa część drobnoustrojów jest chorobotwórcza, ale w rzeczywistości tylko niewielka część z tysiąca gatunków bakterii jest szkodliwa dla ludzi. Probiotyki o wysokiej mocy należy postrzegać jako podstawowy suplement diety.

Odkryj Czym jest ProBion

ProBion® – tabletka, która ma doskonałą jakość i okres ważności

Tabletki są 50 - 100 razy bardziej suche niż kapsułki. Bakterie dobierane są tak, aby harmonizowały ze sobą.

Tabletka zawiera żywe i niezbędne bakterie kwasu mlekowego oraz metaboliczne włókna roślinne o nazwie Inulina. Wzmacniają one środowisko w którym rozwija się zdrowa flora jelitowa. Wspierają normalne funkcje organizmu dzięki czemu zdrowe jelita wchłaniają więcej witamin i minerałów.

Efekt osadzania daje przedłużone działanie probiotyczne
Inteligentna struktura tabletki ProBion® Matrix chroni żywe bakterie. W sposób kontrolowany tabletka rozpuszcza się stopniowo. Czas rozpuszczania wynosi 150 minut z dodatkowym efektem osadzania, który wydłuża i wzmacnia wydajność bakterii. Dzięki temu bakterie tworzą optymalną wydajność zarówno w jelicie cienkim, jak i okrężnicy. Tabletki utrzymują bakterie z optymalną żywotnością przez okres trwający 5-10 razy dłużej i na większym obszarze jelita w porównaniu do kapsułek. Kapsułki rozpuszczają się w 10-30 minut, co sprawia, że tylko niewielka ilość niezbędnych bakterii pozostaje efektywna w jelitach.

ProBion® zachowuje 5 razy więcej żywych bakterii niż probiotyki kapsułkowane

Po 48 miesiącach w temperaturze pokojowej ProBion® zawiera wciąż około 80% żywych bakterii. Porównaj ProBion® z probiotykami kapsułkowanymi, w których pozostaje zazwyczaj około 20% żywych bakterii.
Obrazując to w inny sposób porównując np. do zakupu samochodu z mocą 150 koni mechanicznych, po to aby podczas jazdy stwierdzić, że ma ich zaledwie 20.

Jak dobrać ProBion®?

Wybierz ProBion® Active, jeśli uprawiasz sporty, masz szybką perystaltykę jelit lub problemy z powracającymi biegunkami.
ProBion® Basic w przypadku gdy masz wolny układ trawienny także przy zaparciach.
ProBion® Daily, jeśli masz umiarkowaną perystaltykę jelit i chcesz wesprzeć dietę bakteriami probiotycznymi. 
ProBion® Clieanica, aby w szybki sposób przywrócić równowagę flory bakteryjnej np. w trakcie i po antybiotykoterapii, w przypadku przewlekłych dolegliwości całego przewodu pokarmowego – od jamy ustnej po jelita. Dobry jako wsparcie w odtoksycznieniu organizmu oraz jako uzupełnienie kuracji dla ProBion® Active, Basic, Daily.
To oznacza, że możesz dostosować swój probiotyk indywidualnie do swoich preferencji trawiennych. Najlepszy efekt uzyskasz przyjmując ProBion® regularnie! Szczepy bakterii probiotycznych są starannie dobierane aby harmonizowały ze sobą i pasowały do nawyków trawiennych większości ludzi dla wszystkich grup wiekowych.

Zacznij brać ProBion przez dwa do trzech miesięcy i poczuj różnicę.

Probiotyki wolne od GMO, bez laktozy, soi, pszenicy i glutenu. 

Promocja – Do każdego dużego opakowania ProBion mały ProBion Cleanica 50 tabletek Gratis. Dodaj do koszyka i ciesz się darmowym ProBion Cleanica!
Promocja do wyczerpania zapasów.